In de luchtvaart komen tal van personen op de luchthaven op het platform in de buurt van een luchtvaartuig, tussen landing en start. Om de integriteit van het luchtvaartuig te waarborgen, dient het betreden van de vliegtuig opstelplaats  beschermden de toegang tot het luchtvaartuig bewaakt te worden.

Deze opleiding heeft betrekking op de uitvoering van de beveiligingsonderzoeken en procedures die ervoor zorgen dat het luchtvaartuig zijn veilige status behouwt en dat de integriteit  van het luchtvaartuig ten gevolge van de genomen beveiligings- en beschermingsmaatregelen gewaarborgd blijft.

Doelgroep: Uitvoeringsverordening (EU) 2015/1998 punt 11.2.3.7
Medewerkers die werkzaamheden uitvoeren voor of onder de verantwoordelijkheid van luchtvaartmaatschappijen dan wel afhandelingsmaatschappijen en belast zijn met het nemen van beschermende maatregelen om de toegang tot luchtvaartuigen van onbevoegden te voorkomen. De doelgroep omvat medewerkers die belast zijn met de afhandeling van de vlucht, bemanningsleden of (beveiliging)medewerkers die specifiek belast zijn met deze taak.

Taal: Nederlands, Engels

Duur van de opleiding:

  • 1 uur, inclusief praktijk

Toelatingseisen:

Er zijn voor deze training geen vooropleidingeisen gesteld.

De cursisten moeten wel in bezit zijn van een geldige Nederlandse VGB en ID. De docent zal het VGB en ID controleren voor de aanvang  van de training. Als een deelnemer niet in staat is de ID en VGB  te overleggen, dan verplichten NCTV en de KMar, de docent deze cursist te weigeren.

Deze opleiding wordt in overlegd met de klant gepland en uitgevoerd. Bij alle opleidingen van PMT zijn koffie en thee zijn inbegrepen, Er is gratis wifi beschikbaar op onze locaties en er is voldoende gratis  parkeergelegenheid in de parkeergarage.

PMT verzorgt deze opleiding op onze locaties te Schiphol en Eindhoven maar ook als in-company (bij u op locatie). Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden laat het ons dan weten via info@pmt-aviation.com.

Om deze opleiding te mogen verzorgen moet het opleidingsinstituut en het opleidingsprogramma aan een aantal strenge eisen voldoen, gesteld door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Op de naleving van deze eisen wordt door de KMar toezicht gehouden.

Leerplan:

Hiermee wordt beoogd dat de medewerker belast met de bescherming van een luchtvaartuig zijn beveiligingstaak als deel van de operatie kan toepassen om illegale inmenging binnen de burgerluchtvaart te voorkomen.

Certificering:

Alvorens het certificaat van de initiële opleiding wordt vertrekt dient de cursist passend bij de in deze opleiding beschreven onderdelen en van toepassing zijnde wet- en regelgeving een theoretisch examen over de bescherming van luchtvaartuigen met succes af te ronden. Dit examen dient erop gericht te zijn om te controleren of de leerdoelen van de opleiding in voldoende mate zijn behaald. Het examen dient te bestaan uit minimaal 20 vragen waarbij de kandidaat een score van 80% nodig heeft om het examen met goed gevolg af te leggen.

Voorwaarden: Medewerkers dienen alvorens ingezet te worden te zijn gecertificeerd op punt 11.2.3.6.
– Indien bescherming van luchtvaartuigen uitgevoerd wordt door beveiligingsmedewerkers dienen deze personen tevens gecertificeerd te zijn op punt 11.2.2 van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/1998 door te slagen voor het digitaal CITO theorie-examen van de Basic Aviation Security Training opleiding.
– De initiële opleiding van medewerkers bevat minimaal de in deze opleiding beschreven onderdelen inclusief leerdoelen en relevante onderwerpen.
– De herhaalopleiding van medewerkers bevat minimaal de relevante ontwikkelingen en actualiteiten ten aanzien van de in deze opleiding beschreven onderdelen.
– Medewerkers ontvangen na het succesvol afronden van de initiële opleiding en de herhaalopleiding een certificaat verwijzend naar punt 11.2.3.7 van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/1998.

Herhaling training: iedere 30 maanden met een duur van 1 uur.

Competenties:UITVOERINGSVERORDENING EU 2015/1998, punt 11.2.3.7

a) kennis van de manieren waarop luchtvaartuigen kunnen worden beschermd en toegang van onbevoegden tot het luchtvaartuig kan worden voorkomen;
b) kennis van de procedures voor het verzegelen van het luchtvaartuig, indien van toepassing op de op te leiden persoon;
c) kennis van identiteitskaartsystemen die op de luchthaven worden gebruikt;
d) de vaardigheid om passend te reageren op de ontdekking van verboden voorwerpen;
e) kennis van de manieren waarop verboden voorwerpen verborgen kunnen worden;
f) de bekwaamheid om beveiligingsdoorzoekingen van luchtvaartuigen uit te voeren op een niveau dat redelijkerwijs garandeert dat verborgen verboden voorwerpen worden ontdekt.

Indien de persoon houder is van een luchthavenidentiteitskaart, moet die opleiding bovendien ook resulteren in elk van de volgende bekwaamheden:
g) kennis van eerdere wederrechtelijke daden en terroristische aanslagen tegen de burgerluchtvaart en van actuele dreigingen;
h) kennis van het juridisch kader met betrekking tot luchtvaartbeveiliging;
i) kennis van de doelstellingen en de organisatie van de luchtvaartbeveiliging, inclusief de plichten en verantwoordelijkheden van personen die de beveiligingsonderzoeken uitvoeren;
j) inzicht in de configuratie van de beveiligingsopstelling en het verloop van een beveiligingsonderzoek;
k) kennis van de relevante procedures voor toegangscontrole en beveiligingsonderzoeken;
l) kennis van de luchthavenidentiteitskaarten die op de luchthaven worden gebruikt.

Wettelijke grondslag: Deze door PMT ontwikkelde opleiding is gebaseerd op de opleidingseisen in het Nationaal Opleidingsprogramma voor de Beveiliging van de Burgerluchtvaart.

Informatie aanvragen

Contact Form Bestel Knop Training no language (#31)